Reklama
 
Blog | Michal Zlatkovský

Karel Komárek: často kladené dotazy

Napsal jsem status na Facebook (sociální síť, pozn. red.) o miliardáři Karlu Komárkovi, který dobročinně utratil 0,0082 procent svého majetku. Pod statusem se v až překvapivé míře objevila celá řada nesouhlasných komentářů, které bohužel nejsou vidět, protože jsem je skryl1. V některých z nich se však objevily provokativní otázky, které si zaslouží odpověď.

Je miliardář Karel Komárek blbec, protože dal pět miliónů za klavíry, které si odmítli koupit Číňané?
Ne. Zároveň to pro něj znamená asi takovou zátěž, jako když si já jdu koupit banán na svačinu, takže to samo o sobě není nijak obdivuhodné. Kromě toho samozřejmě nejde o altruismus ze strany hodného kapitalisty, ale o medializovaný krok, který mu na pověsti pravděpodobně neubere.

Mělo být těch klavírů snad víc?
Ne, proč? Přijde někomu, že je klavírů na světě málo? Měl by je Ondřej Kobza dát ještě do nějakého dalšího veřejného prostoru? Asi se shodneme, že těžko.

Má dobročinnost smysl, jen když dárce pořádně finančně zatíží?
Ne, dobročinnost má smysl v každém případě. Pokud ale člověk nepřispívá na dobrou věc několika milióny, ale například několika tisíci, pravděpodobně o něm nevyjde článek na titulní straně webu Hospodářských novin.

Je motivem kritiky průmyslníka Komárka pouhá závist?
Samozřejmě. Lidé, kteří kritizují propastnou nerovnost v rozdělení majetku, by dali pokoj, kdyby sami taky nějakou miliardu měli. Číslo účtu pošlu na vyžádání.

Kde se tedy nachází příčina čecháčkovského plivání na člověka, který laskavě zakoupil bezprizorní klavíry?
Jde o to, že lidé jako pan Komárek mají tak absurdní množství peněz, že by vůbec neměli existovat. Nejde o to zavírat je do gulagů a různých dalších vlhkých snů pravičáků, kteří označují všechny ideologické protivníky za komunisty. Je fantastické, že si dokázali vlastním kapitalistickým umem vydělat tolik peněz, přesto by měla existovat nějaká hranice. Majetek Karla Komárka podle časopisu Forbes čítá 67 miliard korun. Potřeboval někdy někdo k něčemu 67 miliard korun? Spíš ne. Proto by uspokojivým řešením situace bylo lidi jako pan Komárek masivně zdanit. Potom bychom nemuseli čekat na miliardáře, který milostivě zachrání místní firmu, protože by prostředky k tomu to udělat disponoval např. stát.

Děkuji a není zač.


 
1 V zájmu vyváženosti stejně jako ty souhlasné.

Reklama