Reklama
 
Blog | Michal Zlatkovský

Internet z nikoho pedofila neudělá

Co se děje s fotkami vašich dětí po nahrání někam na internet? ptá se článek, který před několika dny vyšel na jednom z blogů Respektu. Otázka je to ale bezpředmětná, pokud ji nepředchází jedna mnohem důležitější: Proč ty fotky nahých dětí vůbec někam nahráváte?

Blog Michaela Čejky Rajčatový pedotlak je aktuálně nejsdílenější na českém internetu. Ve zkratce – popisuje málo známou odvrácenou stranu serverů na sdílení fotografií, konkrétně českého Rajčete: fotky nahých dětí, které uživatelé bez většího přemýšlení nahrávají třeba do alb z dovolených, často získávají i desetitisíce zhlédnutí, což autor přičítá síti uživatelů s pedofilními sklony. Jako výchozí poznatek dobré, jako pointa článku ale prvoplánové a snad přehnaně hysterické. 


Především: převážné většině lidí, kteří se dívají na cizí fotografie z dovolených, nejde o fotografie nahých dětí. Jde jim o jakékoliv nahé fotografie. Na internetu najdete přinejmenším desítky diskusních fór a odkazových rozcestníků, které se nezabývají ničím jiným než voyeurským vyhledáváním a shromažďováním pikantních snímků z fotoserverů.

Proč bývá nejčastějším cílem těchto převážně zahraničních webů Rajče, je nasnadě: na rozdíl od Facebooku či Instagramu tahle specificky česká služba nahé fotky bez problémů povoluje a zároveň se její uživatelé často rekrutují z řad internetově nepříliš gramotných. Má ale provozovatel nést vinu za to, že jeho web používají lidé, kteří neznají ani základy bezpečnosti na internetu?

Reklama

Není totiž zdaleka pravda, že by se na téma shrnutelné pod poučku Nedávejte na internet jakékoliv odhalené fotografie, pokud nechcete, aby nad nimi někdo cizí masturboval v médiích neupozorňovalo. Seznam.cz má vlastní projekt Bezpečný internet, který se mimo jiné problematikou intimních fotek zabývá, co chvíli se objevují zprávy o sextingu, rady i odstrašující příklady se objevují na odborných i masových webech. Pokud Rajče odmítá cestu tvrdé regulace, se svými uživateli toho tedy o mnoho víc nenadělá.

Z mého pohledu je ale článek o „pedotlaku“ problematický ještě něčím jiným: stereotypizací a paušalizací pedofilů jako anonymní masy úchylů, kteří tráví celé dny u internetu vyhledáváním dětského porna, pokud tedy nečíhají někde za keříkem. Pedofilie s sebou stále nese silné stigma a pokusy o vysvětlení situace pedofilů jsou částí veřejnosti považovány za vtip, pokud ne dokonce za urážku.

Pokud už se chceme pohoršovat nad tisíci anonymními zobrazeními intimních fotek, nemůžeme z nich vinit sdílecí služby, „média“ či „společnost“, tím méně pak ty, kteří si veřejné fotografie prohlížejí. Odpovědnost leží plně na straně těch, kteří fotky nahých dětí na web nahrávají. Internet z nikoho pedofila neudělá.