Reklama
 
Blog | Michal Zlatkovský

Blbtivismus: ideologie křičení na mrak

Pán z internetu

Pán z internetu (foto: Andy Miah, Flickr, CC BY-SA 2.0)

Víkendový internet nám přinesl dobrou zprávu: nácci už dneska nic neznamenají. Občas sice dostane na budku nějaký Rom a Tomio Okamura s Klausem mladším furt sedí v parlamentu, ale skutečné zlo jsou dneska, a to byste neuhodli, levičáci. Jsou něco jako komunisti, jen tvrdí, že by všechny odpůrce neposlali do gulagu, což jim rozumní lidé samozřejmě nevěří. „Chtějí zničit západní styl života,“ například snahou o dostupné bydlení nebo o to, aby se na planetě dalo žít třeba i za sto let.

Člověka by se to skoro mohlo dotknout. Zatímco levičáci, které znám, mají internetové pravičáky obvykle přinejhorším za komické strejce, z opačného břehu se setkáváme s vyloženou nevraživostí. K celé věci musíme ale přistupovat s pochopením. Představte si, že vlastnoručně porazíte komunisty a vybudujete svébytnou variaci na kapitalismus – jenže místo očekávaného ráje na zemi přicházejí různí nespokojení mladí lidé, kteří nejen odmítají vyrůst ze svého levičáctví, jak jim už spoustu let pobaveně prorokujete, ale navíc vám vmetávají do tváře různé podivné koncepty jako „privilegia“. (To je sice asi sto dvacet let stará myšlenka, ale řadí se pod sociologii a Lukáš Kovanda o ní nenapsal jediný komentář, takže je to buď taky komunismus, nebo to vůbec neexistuje.) Koho by to nevyvádělo z míry?

Muset se dívat, jak mladá generace nesdílí vaši představu „západního stylu života“, například svobodu dojet všude autem a smát se chudým lidem, musí být bolestivé. Skoro pak nejde neupadnout do klasického myšlenkového vzorce: to, jak je svět teď, je přirozené a správné. Všechno ostatní je (čas představit si frkajícího Slavoje Žižka) ideologie. Že je na ideologii postavený i současný stav je výmysl neomarxistů z Alarmu. Proto je třeba neustále svádět nejodvážnější možný boj: boj za status quo.

Protože se mi v odkazovaném článku líbí hanlivé označení leftivista a taky rád lepím slova dohromady, mám pro kastu bojovníků za současný stav taky jedno: blbtivista. Obránce normálního světa, kde je on spokojený a nespokojené lidi může ideálně ignorovat. Protože blbtivista považuje jakoukoliv diskuzi s leftivistou za plíživý návrat komunismu, nezbývá než ho pochválit za milou snahu, nechat ho dál křičet na mrak a pokračovat ve věcech, které můžou být aspoň nějak užitečné. Někdo to dělat musí.

Reklama