Reklama
 
Blog | Michal Zlatkovský

Zdeněk Svěrák znásilnil hranice satiry

Kde jsou hranice satiry a jak moc se dá zmedializovat kontroverzní facebooková stránka? Blízko a hodně, o tom už jsme se za posledních několik let přesvědčili několikrát. O to víc překvapí, že média i internetová veřejnost znovu a znovu sedají autorům takových stránek na lep. Tentokrát se obětí krajně nekorektní legrace stala vesměs nedotknutelná kulturní a lidská ikona Zdeněk Svěrák.

Znásilnil mě Zdeněk Svěrák. Značně odvážné tvrzení ve formě (už smazané) facebookové stránky se po třech dnech bez povšimnutí objevilo v řadě internetových médií. Sám Svěrák to označuje za „hanebný atentát z anonymních zákopů internetu“ a spolu s Jiřím X. Doležalem, označeným na stránce za jejího autora, podává trestní oznámení.

Zdeněk Svěrák samozřejmě dotyčného neznásilnil. Stránka zůstala několik dnů prakticky bez povšimnutí, v době objevení médii měla necelých 200 fanoušků, několik statusů s „popisem situace“ a fiktivní prohlášení Cyrila Höschla a Radima Uzla. Jako první o ní napsal bulvární Extra.cz (který za stránkou může ve skutečnosti stát, ale to teď pomiňme), další média následovala; volalo se Zdeňku Svěrákovi, své si přisadil JXD a na Facebooku se vyrojily reakce „mám rád kontroverzní humor, ale tohle už je za hranou.“

Celá věc má dvě roviny. Jednak dobře ilustruje hranice satiry, které jsou ještě ve společnosti akceptovatelné. Miloš Ubu šňupe Havlův popel? Pro Zemanovy kritiky většinou výborná legrace, pro jeho fanoušky skandální hnůj. Přiznání Hitlera? Proč ne, Hitler byl zrůda (ale vtipy s židy prosíme zakázat). Znásilnil mě Zdeněk Svěrák? Neuvěřitelná nehoráznost a atentát na národní poklad!

Reklama


Ano, Zdeněk Svěrák je v očích velké části Čechů (včetně té mladé „internetové“) jedna z největších kulturních i lidských ikon, takový Panwerich – jen stále aktuální a tudíž ještě nedotknutelnější. Díky tomu stránka naprosto precizně trefila primární účel trollingu: pobouřit, znechutit a vyprovokovat co nejvíc lidí. Potvrdila tím, že na legendy se nesahá. (Zkuste si ostatně představit, o kolik jiné by byly reakce na stránku „Znásilnil mě Miroslav Kalousek“.)

První pravidlo internetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nekrmte trolly: první pravidlo internetu, pro Čechy stále příliš komplikované.

Je pravda, že od Zdeňka Svěráka, kterému je už téměř osmdesát let a patrně netráví většinu života na Facebooku, nelze čekat hlubší „pochopení internetu“. Obeznámenost s trollingem a jeho podstatou by ale mohla jevit alespoň média. U bulváru jako Extra.cz je ještě záměrná skandalizace (a použití slova „nechutné“ třikrát ve třech odstavcích) pochopitelná. U Týdne nebo Novinek už tento prvek hledat nemůžeme, a je tedy na místě se ptát, proč dávají takovým pseudozprávám Našli jsme něco na Facebooku! prostor.

Medializace satirických stránek a trollovacích akcí je totiž to nejlepší, co si jejich autoři mohou přát. Stránku se Zdeňkem Svěrákem už smazali – což by se stalo tak jako tak i bez přispění zpravodajských webů – ale v důsledku ochotného poskytování mediálního prostoru je dost možné, že se objeví desítky nových, stejně nepostižitelných a ještě kontroverznějších.

Tip na příští internetový skandál: Jak Marek Eben dostal svou ženu na vozík.